OPG Marušić: “Izazovi su sastavni dio uspjeha.”

MOSAIC incubator novosti   •   Lipanj, 2021.

Povodom skorašnjeg 2. foruma MOSAIC incubatora predstavljamo proizvođače prehrambenih proizvoda koji će sudjelovati na panelu “Kako smo razvili prehrambeni proizvod i osvojili nepca kupaca”.

Priča o OPG-u Marušić je počela 2003. godine, kad su supružnici Ana i Miro odlučili svoja znanja i vještine o uzgoju koza i proizvodnji prehrambenih proizvoda uložiti u otvaranje OPG-a.

Osamnaest godina poslije, posao se i dalje razvija. U čemu je tajna uspjeha ovog malog OPG-a? To je i nas zanimalo, stoga smo malo popričali s gospođom Anom Marušić o njihovim počecima, izazovima s kojima su se susretali i planovima za budućnost.

Možete li nam ukratko predstaviti svoj OPG?

Mi smo obitelj Marušić i na rubu urbanog dijela Solina koji se proteže padinama Kozjaka posjedujemo malo poljoprivredno gospodarstvo. Proizvodimo kozje mlijeko, svježi kozji sir i sirutka, te meso jaradi i janjadi.

Zašto se Vaša proizvodnja temelji upravo na kozama?

Za razliku od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko ima drugačiju hranjivu vrijednost. Mast kozjeg mlijeka je probavljivija u odnosu na mast kravljeg mlijeka.

Uz to, kozje mlijeko ima hipoalergena svojstva jer, za razliku od kravljeg, ima značajno manji udio αs1 frakcije kazeina kojem se pripisuju alergena svojstva.

Kvaliteti naših proizvoda dodatno doprinosi to što naše koze slobodno lutaju pašnjacima i brste najfinije mediteransko bilje.

Proizvodite i maslinovo ulje?

Da, pored životinjske farme imamo i mali maslinik. Proizvodimo ekstradjevičansko maslinovo ulje od autohtone sorte Oblica koje odlično upotpunjuje naš kozji sir.

Koliko Vam je bilo teško pokrenuti proizvodnju? S kojim ste se izazovima susretali pri pokretanju posla?

Izazova je bilo jako puno, pogotovo zato što u početku nismo imali nikoga tko bi nas uputio u cijeli taj proces i mentorirao. No, iznimno velikom upornošću i ustrajnošću smo uspjeli pokrenuti proizvodnju.

Svaki dan nosi svoje izazove, ali ti izazovi su sastavni dio posla, ako se voli posao koji se obavlja tada ti izazovi nisu toliko značajni.

Nema uspjeha bez usavršavanja

Što je potrebno za uspjeh?

Da biste bili uspješni, morate imati želju za napretkom i dodatnim osposobljavanjem.  2019. sam položila majstorski ispit iz mljekarstva i sirarstva što nam je omogućilo da otvorimo mini siranu “Ana”.

Službenim otvaranjem mini sirane kao obitelj smo unaprijedili i poboljšali svoje proizvodne procese, ali i zadržali izvornu tradicijsku kvalitetu. O kakvoći naših proizvoda najbolje svjedoče naši klijenti koji nam se opetovano vraćaju.

Koje su Vam trenutne prepreke u poslovanju?

Velika administracija i neisplata izdane robe.

Koji su Vam trenutni poslovni ciljevi?
Želimo proširiti naše stado i asortiman proizvoda, a da zadržimo postojeću kvalitetu.

Koji biste savjet dali početnicima?

Samo hrabro i ustrajno! Svaki je dan prilika za novi početak ili napredak. Kad se dogode padovi u poslovanju ne treba odustati nego ići dalje.

Kada i gdje se održava forum?

Forum će se održati 30.6. u 17 h u prostorijama CEDRE (Split 3) na adresi Ruđera Boškovića 20.
Točnu adresu možete pogledati na Google mapi.


insert google map into website

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete prijaviti putem obrasca (ispod teksta) ili nam se javite na info@mosaicincubator.com.

Prijavite tvrtku

    CEDRA