Budućnost hrane: inovacije koje će poremetiti prehrambenu industriju

Novosti   •   Srpanj, 2021.

Žudite za okusom budućnosti? Potražnja za hranjivim sastojcima, transparentnost proizvoda, online prodaja i ekološki izvori hrane imaju snažan utjecaj na razvoj proizvoda i trenutno dominiraju u prehrambenoj industriji. Primjerice, u anketi FMC Gurus, 80% ispitanika iz svih krajeva svijeta je izjavilo da će jesti zdravije u 2021. godini, što je izravna posljedica društvene klime izazvane prodorom koronavirusa.
Uzimajući to sve u obzir, više nego ikad je bitno da nove perspektive i nova rješenja, zajedno postanu pokretačke snage skore budućnosti hrane.

  • Umjetni proteini
  • 3D ispis hrane
  • Robotika
  • Personalizirana prehrana
  • Otpad od hrane
  • Internet stvari (IoT)
  • Sigurnost hrane
  • Dostava

Umjetni proteini

Rastuća svjetska potražnja za proteinima dolazi s visokom cijenom: mesom. Uzimajući u obzir da je potrebno gotovo sedam tona vode da se proizvede oko 450 grama govedine, meso uzgojeno u laboratoriju pokazalo se sjajnom alternativom.

Od 2013. godine, cijena za proizvodnju otprilike 140 grama umjetnog mesa pala je sa 274 366 eura na 9,59 eura u 2017. Potrošači progresivno biraju opcije hrane koja udovoljava njihovim moralnim načelima.

Tvrtke se sve više specijaliziraju za proizvodnju algi, hrane na bazi insekata i žitarica, što će otvoriti novo tržište zamjenskih proizvoda koji će u skoroj budućnosti postati “novo normalno”.

3D ispis hrane

3D pisači hrane koriste različite vrste praha ili tekućih prehrambenih materijala kako bi proizveli dodatnu hranjivu vrijednost i osigurali dodatni prihod tvrtkama. 3D pisači hrane omogućavaju prilagođenu, preciznu i ponovljivu prehranu koja sadrži točan postotak hranjivih tvari potrebnih za određeni spol, stil života ili zdravstveno stanje.

Jedan specijalizirani oblik 3D pisača za hranu, koji je trenutno u eksperimentalnoj fazi, je bioprinter. Ova verzija ispisuje žive stanice (koje se ne koriste za pravljenje hrane) i ima potencijal da smanji glad u dijelovima svijeta kojima je potreban pristup svježoj hrani.

3d-print-cokolada

Robotika

Procijenjena vrijednost ulaganja u robotiku do 2022. koja iznosi 2,1 milijarde eura još uvijek nije uspjela pogoditi prehrambenu industriju. Već danas je vidljivo kako robotika poboljšava kvalitetu hrane, povećava njenu proizvodnju i smanjuje troškove, posebno u preradi hrane i pića.

Sve više tvrtki koristi robotiku kako bi unaprijedile konzistentnost proizvoda i ukupnu učinkovitost. To bi trebalo rezultirati boljim okusom hrane i njenim boljim nutritivnim sastavom.

Personalizirana prehrana

Potreba i potražnja za  dijetama, vođenje računa o prehrambenim vrijednostima, kao i prehrambenim preferencijama razlikuje se kod svih ljudi. Kao rezultat toga sve se više razvija personalizirana prehrana ili personalizirani obroci.

Ovaj je trend popraćen najnovijom tehnologijom kojom se omogućuje analiza prehrambenih podataka, predlaganje obroka i putem koje se nude savjeti koje namirnice kupiti ili naručiti. Personalizirana prehrana sljedeća je velika mogućnost rasta za tvrtke u prehrambenoj industriji jer se potrošači sve više okreću prilagođenom načinu prehrane.

Otpad od hrane

Samo u EU-u godišnje se izgubi oko 88 milijuna tona hrane, a povezani troškovi procjenjuju se na 143 milijarde eura. Ideja prodaje ove hrane po nižoj cijeni ili jednostavno davanje ljudima kojima je to potrebno nije nova stvar, ali danas sve više dobiva na značaju.

Iako svaki dionik, od poljoprivrednika do dobavljača i, naposljetku, potrošača, igra ulogu u jačanju održivosti prehrambenog sustava, mnoge tvrtke i njihovi pokretači stvaraju održive poslovne modele kako bi riješili ovaj problem.

otpad-hrana

Internet stvari (IoT)

Neke prednosti primjene IoT tehnologije u prehrambenoj industriji uključuju smanjene troškove održavanja, veću produktivnost, transparentno praćenje lanca opskrbe, kao i predviđanje održavanja.

Jedno područje primjene IoT-a u prehrambenoj industriji koje se sve brže razvije je pametna kuhinja. Da bi se ovo područje razvilo u potpunosti, uređaji i oprema s ugrađenim senzorima grupiraju se u jednu mrežu podataka koja kontinuirano razmjenjuju informacije.

Sigurnost hrane

Nakon analize brojnih uzoraka hrane koji su pokazivali na opasnost za zdravlje (npr. skandala s konjskim mesom u 2013.), potrošači postaju sve upoznatiji s ovom tematikom te zahtijevaju više standarde hrane. Nadzor hrane od polja do tanjura pomoću IoT tehnologija jedan je od odgovora na ovaj problem.

Međutim, nije sporno da je problem definiranja standarda sigurnosti hrane veliki izazov. S obzirom na to da je kontinuirani rast na tržištu organske i prirodne hrane eliminirao umjetne konzervanse i boje iz prehrambenih proizvoda, tvrtke se posebno trebaju pridržavati sigurnosnih standarda.

Dostava

U prehrambenoj industriji dostavna poduzeća počinju stavljati fokus na rješenja umjetne inteligencije (AI) uparena sa strategijama automatizacije poput automatiziranih vođenih vozila (AGV), koja su prepoznata kao ekvivalenti bespilotnim dronovima.

dostavno-vozilo