7 najvažnijih pravila za uspjeh

prehrambenog start-upa

MOSAIC incubator novosti   •   Svibanj, 2021.

Nova su prehrambena poduzeća vrlo ranjiva i obično propadnu prije nego što se uspiju izdignuti. Činjenica je da većina startupa ne uspije. Prema nekim statistikama to se odnosi na čak 90 % njih. U MOSAIC incubatoru želimo to promijeniti i zato ću vam danas predstaviti glavne razloge zbog kojih startupi propadaju i kako vaši mogu uspjeti.

1. Morate biti strastveni da biste uspjeli

Ovo je pravilo najvažnije. Ako svoj posao samo odrađujete ili već razmišljate o tome što biste radili “ako vam ovo ne uspije”, učinite sebi uslugu i ne započinjte uopće. Morate znati da možete ispuniti svoje ciljeve i biti u potpunosti posvećeni njihovom ostvarenju unatoč poteškoćama koje će se pojaviti. Čak i najbolji proizvod ili najrevolucionarnija poslovna ideja propadaju na tržištu ako mu ne pristupite s potpunim žarom.

2. Savjetujte se s ljudima koje smatrate uzorima u svom poslu

Kada unutar svoje profesije najavite da započinjete novi posao, od svuda će pristizati savjeti. Dok slušate, razmislite o izvoru – je li osoba koja Vam dijeli savjete izvršila znatan utjecaj na poslovnom polju na kojemu ste se i Vi otisnuli? Ili se očajnički bori da uspiju s vlastitim startupom?

Nemojte slušati savjete poduzetnika koji nisu uspjeli razviti vlastiti proizvod.

3.Koristite usluge inkubatora

Inkubatori za poduzetnike početnike (kao što je MOSAIC incubator) nude mentoriranje svim tvrtkama početnicima u prehrambenom sektoru. Uz mentoriranje inkubator nudi brojne edukacije iz područja marketinga i razvoja proizvoda (edukacije za početnike i intezivne programe). Sve usluge inkubatora su besplatne! Ne lutajte ako ne morate, uštedite svoje vrijeme i novac i posavjetujte se sa stručnjacima. Saznaj više

4. Motivirajte svoju radnu okolinu poticajima koji su im najvažniji

Kada započinjete novi posao vrlo skoro ćete raditi sa svojim zaposlenicima. Upoznajte ih izvan njihovih titula ili odgovornosti i to znanje upotrijebite kako biste ih motivirali – bilo da to znači određene bonuse, priznanje za njihov trud ili nešto sasvim drugo.

4. Radite s ljudima koji dijele Vašu strast

Čak i najsposobniji pokretač tvrtke ne može postići uspjeh s timom koji nije strastven u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Pronađite način na koji oni mogu dijeliti ili razumjeti vašu viziju, jer će upravo oni biti ti koji će u poslu prepoznavati određene prepreke s kojima se svatko kad-tad suoči.

5. Djelujte brzo

Ako imate cilj, raščlanite ga na manje stavke, a zatim ga ispunite. Provedete li previše vremena na brainstorming ili planiranje, Vaši će najbolji planovi postati samo razgovor.

6. Slijedite provjerene prakse

Vaš je koncept možda nov, ali ako pokušate u potpunosti izmisliti svoju industriju, tada ćete izgubiti fokus svojih temeljnih ciljeva. Obratite pažnju na poslovne prakse i marketinške strategije koje su djelovale za druge i postavite ih da rade za Vas.

7. Pokažite “svijetu” vlastito poslovanje

Nitko neće moći bolje komunicirati o Vašim ciljevima i vašem entuzijazmu od Vas samih – pa zašto to dopustiti nekome drugome? Ako želite da Vaše ime bude prepoznatljivo, podignite telefon ili otvorite svoju e-poštu. Obratite se voditeljima industrije i adekvatnim publikacijama kako biste predstavili sebe i vlastitu tvrtku.